Anne Karnında Bebek Gelişimi
20 Temmuz 2024

Anne Karnında Bebek Gelişimi


Anne karnında bebek gelişimi, hafta hafta izlenmesi gereken önemli bir süreçtir. Bebeğin bir haftalık gelişimi bile hamilelikte büyük önem taşır. Gebeliğin başlangıcıyla birlikte ilk 10 haftalık dönem embriyonal evre olarak adlandırılır. Bu süreden sonra doğuma kadar geçen süre ise fetal dönem olarak bilinir. Bebeğin tüm organları ilk 10 haftada, yani embriyonal dönemde oluşur. Fetal dönem ise bebeğin organlarının geliştiği ve olgunlaştığı süreçtir. Bu dönemde her hafta bebeğin organlarında hızlı bir değişim gözlenir. Gelişimini tamamlamadan doğan bebekler erken doğmuş kabul edilir ve özellikle solunum problemleri yaşarlar. Bu nedenle yoğun bakım ünitelerinde bakıma alınırlar. Yoğun bakım ünitelerinde, anne karnındaki ortamın benzeri oluşturularak bebeğin gelişimi tamamlanmaya çalışılır. Ancak anne karnında bebek gelişimi çok eksikse, bu bebeklerin hayatta kalma olasılığı düşük olur. Bu durum genellikle normal doğum haftasından 24 hafta önce doğan bebeklerde görülür.

Bebeğin anne karnında geçirdiği süre oldukça önemlidir. Bağımsız yaşayabileceği zamana kadar anne karnında gelişmesi gereklidir. Bu süreçte yaşanacak sevinçler, korkular ve üzüntüler doğrudan bebeği etkileyebilir ve sürecin aksamasına neden olabilir. Gebelik başlangıcıyla beraber 40 haftalık bir süreç olarak değerlendirilir. Bu 9 aylık dönemde anne karnında bebek gelişimi üçer aylık süreçlerde değerlendirilir. Anne adaylarının bu dönemlerde yaşananları bilerek, bilinçli bir hamilelik geçirmesi önemlidir.

Anne Karnında Bebek Gelişimi Evreleri

Gebelik 40 hafta olarak kabul edilse de bu süreye 2 hafta daha eklenebilir. Çünkü bebeğin anne rahmine yerleştiği zaman kesin olarak bilinmediğinden, kadının son adet kanamasının ilk günü gebeliğin başlangıcı olarak alınır. 40 haftalık süre bu tarihten itibaren başlatılır. Bu tarihten 2 hafta sonra kadın en doğurgan dönemde olduğundan, gebeliğe 2 hafta ilave edilir. Tahmini olarak bu dönemde kadının gebe kalma olasılığı daha yüksektir.

Anne karnında bebek gelişimi evreleri ilk trimesterde 13 haftalık süreci, ikinci trimesterde 14 ve 27. haftaları, üçüncü trimesterde ise 28 ve 40. haftaları içerir. Bu süreçlerde bebeğin gelişiminde çeşitli olaylar gerçekleşir. Bunlar bebeğin doğuma hazırlanmasını ve bağımsız yaşamasını sağlar.

Gebeliğin İlk 13 Haftalık Sürecinde Bebek Gelişimi

İlk 13 haftada anne adaylarının çoğu gebeliğinin farkına bile varmaz. Gebelik embriyonun kadının rahmine yerleşmesiyle başlar. Hem kadının vücudunda hem de embriyoda bu 13 haftada önemli gelişmeler olur. Kadında yumurtlamanın olmasıyla 12-24 saat içinde spermle döllenme gerçekleşir. Kadının rahminde bebeğin eşi denilen plasenta oluşur. Bu, anne karnında bebek gelişiminin sağlıklı olması için gereken hormonları salgılar. Bu 13 haftada embriyo gelişimi yakından izlenir ve tüm gelişmeler değerlendirilir.

Gebeliğin 14 ve 27. Haftalarında Bebek Gelişimi

Kadının rahmine yerleşmiş olan bebek 12. haftada oluşur. Bu dönemde bebeğin başı bedenine göre daha büyüktür. Ancak yapılan ultrason tetkikinde insan şeklinde görülebilir. Rahatlıkla bebeğin yüzü görülebilir. Bu haftalarda bebeğin yaşamsal önemi olan organları olgunlaşmaya başlar ve yaşam boyu gerekli olacak sinir sistemi oluşur. Her haftaki gelişmeler dışarıdan takip edildiğinde oldukça hızlı gelişir. Bu dönemin ortalarında kadın bebeğinin hareketlerini hissedebilir. Kadınlar ikinci trimester denilen bu dönemde daha enerjik olurlar. İlk 13 haftada yaşadıkları geride kalmıştır. Çektikleri mide bulantısı gibi olumsuz etkiler azalarak kaybolur. Kadınlar hareketlerinde kısıtlama olmadan yaşamlarına devam edebilirler.

Gebeliğin 28 ve 40. Haftalarında Bebek Gelişimi

Gebeliğin bu döneminde anne karnındaki bebek gelişimi daha hızlı ilerler. Anne karnındaki bebek hareketlenmeye başlar. Aynı zamanda bebeğin dinlenme ihtiyacı ortaya çıkar. Anne karnında devamlı yer değiştiren bebek, tekmeler atmaya başlar. Aslında yapmak istediği kendine annesinin karnında en rahat pozisyonu bulmaktır. Beyni ve sinir sistemi yeterince olgunlaşan bebeğin, bu dönemde akciğerleri gelişimine devam eder. Bu süreç gebelikte en uzun geçecek dönemdir. Anne adayları biraz sabırsız olduklarından, bu dönemin bir türlü geçmediğinden yakınırlar. Artık dışarıdan rahatlıkla görülebilen şekilde hamile oldukları belli olur. Özellikle çalışan gebeler bu dönemde daha fazla yorgunluk hissederler. Ancak anne karnındaki bebeğin gelişimi için, hala daha annesine ihtiyacı vardır. Bu dönemde anne adayı ve bebek daha sıkı takip altında tutulur. Değişimler ve gelişmeler düzenli takip edilir. Burada tek amaç bebeğin sağlıklı şekilde doğması ve bağımsız şekilde yaşaması için anne karnında sağlıklı gelişimini tamamlamasıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Elvida

20 Temmuz 2024 Cumartesi

Bu durumu yaşayan biri olarak, 24 haftadan önce doğum yapma riski taşıyan bir anne adayı neler yapmalı ve hangi belirtilere dikkat etmelidir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Elvida,

24 haftadan önce doğum yapma riski taşıyan bir anne adayı olarak, öncelikle doktorunla düzenli olarak iletişimde olman çok önemlidir. Doktorun seni bu süreçte en doğru şekilde yönlendirecektir. Bunun yanında, aşağıdaki belirtilere dikkat etmen faydalı olabilir:

1. Kasılmalar: Düzenli ve ağrılı kasılmalar erken doğum belirtisi olabilir.
2. Vajinal Akıntı: Sıvı veya kan içeren anormal vajinal akıntılar önemli bir işaret olabilir.
3. Pelvik Basınç: Sürekli veya artan pelvik basınç hissi.
4. Bel Ağrısı: Sürekli veya kramp şeklinde bel ağrısı.
5. Karın Krampları: Menstrüasyon benzeri kramplar.

Bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsan, hemen doktoruna başvurmalısın. Ayrıca, stresten uzak durmak, yeterince dinlenmek ve sağlıklı beslenmek de bu süreçte önemli faktörlerdir. Sağlıklı ve huzurlu bir hamilelik geçirmeni dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Karın Ağrısı İlaçları Nelerdir?

Karın Ağrısı İlaçları Nelerdir?

Güncel

Karın Ağrısına Ne İyi Gelir?

Karın Ağrısına Ne İyi Gelir?