{ "title": "Sancılı Karın Ağrısı", "image": "https://www.karin.gen.tr/images/Sancili-Karin-Agrisi-61.jpg", "date": "21.01.2024 07:18:51", "author": "Özge Koçak", "article": [ { "article": "
Sancılı karın ağrısı, karın ağrıları günlük yaşamımız içerisinde sıkça karşılaştığımız bir durum olarak bilinmektedir. Bazen önemsemediğimiz, geçer diye beklediğimiz karın ağrısı cerrahi bir müdahalenin habercisi olabilmektedir. Karın içi organlardan kaynaklanan ağrılar, kaynaklandığı organlara özgü belirtilerle karşımıza çıkar. Bu ağrılar mide, bağırsak sisteminden, kadın erkek üreme organlarından, böbrek ve idrar yollarından, safra kesesi, dalak gibi organlardan kaynaklandığı gibi, bazı kan hastalıklarından, akciğer ve kaburga rahatsızlıklarından ve hatta zona gibi cilt hastalıklarından kaynaklı da olabilir. Sancılı karın ağrıları, 6 saat içerisinde aniden başlayan bu ağrılar akut olarak adlandırılır. Bu ağrıya iştahsızlık, bulantı, kusma, karın şişkinliği, dışkılama yapamama ve ateş de eşlik edebilmektedir. Aniden başlayan karın ağrılarınızı önemseyin.

Sancılı karın ağrısı, toplumda en sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biridir. Bu bademcik iltihabından apandisite kadar birçok önemli hastalığın belirtisi olabiliyor. Ağrıların karındaki yerini tam olarak belirlemek mümkün değildir. Karın bölgesinde bölgesel olarak hissedilen ağrıların tamamını“karın ağrısı” olarak adlandırıyoruz. Uzun süre devam eden ve şiddetli olmayan karın ağrılarının birçok insan tarafından önemsenmediğini vurgulanmaktadır. Bu ağrıların kalın bağırsak kanserinin bile bir bulgusu olabileceği belirtilmektedir. Bazen çok önemli hastalıkların tek bulgusu sancılı karın ağrısı olabilirken, bazen çok önemsiz bir sağlık sorunu nedeniyle karın ağrısı da hissedebilirsiniz. Sancılı karın ağrısına sebep olan ve en sık rastlanılan hastalık ise huzursuz bağırsak sendromu olarak da bilinen, irritabl bağırsak sendromudur. Çevresel faktörlerin sindirim sistemi üzerindeki olumsuz etkileri, kişinin bağırsak hareketlerini etkiliyor ve şişkinlik gaz gibi şikâyetlerde sebep olduğu gözlenmektedir. Bu yüzden karın ağrısının neden kaynaklandığının ve ağrıya eşlik eden diğer bulguların iyi incelenmesi, teşhisin doğru konulması gerekmelidir.

Sancılı karın ağrısı neden olur?

Karnın değişik bölgelerindeki ağrılar, o bölgeye has organların hastalıklarının belirtisi olabilmektedir. Mide ve bağırsak bozuklukları, kadın ve erkek üreme organlarının hastalıkları, şeker hastalığı, kadınlarda adet sancıları, bazı kan hastalıkları, kurşun ve morfin gibi maddelerin zehirlenmesi ve zona gibi hastalıklar nedeni ile karın ağrısı oluşabilir. Sadece karın boşluğundaki organlar değil aynı zamanda akciğer iltihapları, kalp krizleri ve kaburga kırıkları karın ağrısı da yaratabiliyor.

Sancılı karın ağrısı için uygun tetkik ve tedavi nasıl yapılır?

Muayeneler sırasında hastalardan alınan bilgilerin hastalığın teşhisi konusunda yön verici olduğunu söylenmektedir. Karın bölgesine yapılan ultrason önemli bulgular verebilir. Girişimsel olarak ise endoskopi ve kolonoskopiye başvurularak teşhis konulmaktadır. Bazen MR ve tomografi ile batın içini görüntülemek, bazen teşhis amaçlı laparoskopi olarak adlandırılan karının içinde bakılması dahi gerekebilmektedir. Kan ve idrar tetkikleri ile karın içi organlarının yansımalarını aramak gerekir. Bütün hastalara tüm tetkiklerin yapılması gerek duyulmaz, tüm bu teşhis ve tedavi yöntemlerinin hastaya ve şikâyetlere göre uygulanması daha doğrudur.

Dikkat edilmesi gereken sancılı karın ağrıları

Karın sağ üst köşesinde hissedilen ağrılar, karaciğer, safra kesesinde kaynaklanan ağrılar olabilir. Yine göbek etrafı ve göbek üst tarafından hissedilen ağrılar mide ve oniki parmak bağırsağına ait gastrit ve ülser gibi hastalıkların belirtisi olabilir. Karın sol üst tarafında ve yine orta bölümde olan ağrılar, pankreas ve safra yollarındaki rahatsızlıktan, kasık bölgesinde olan ağrılar kadınlarda yumurtalıklarda ve idrar yollarında olan rahatsızlıktan, karın sağ alt tarafında olan ağrı ise apandisitten kaynaklanabilir.
" } ] }