{ "title": "Karın Germe Ameliyatı", "image": "https://www.karin.gen.tr/images/Karin-Germe-Ameliyati-46.jpg", "date": "19.01.2024 16:08:13", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Karın germe ameliyatı, daha çok kadınlar için uygulanan estetik amaçlı bir ameliyat türüdür. Bazı durumlarda ise aşırı kilo sebebiyle erkeklerde göbek, karın derisi ve kaslarda meydana gelen sarkma ve gevşeme içinde uygulanabilmektedir. Kadınlarda karın gerdirme ameliyatı gerektiren en önemli faktör gebeliktir. Beraberinde genetik etkenler de nedenler arasında yer alabilir.

Karın germe ameliyatı nasıl yapılır?

Karın germe ameliyatı, uygulanan tekniğe bağlı olarak ortalama 2-5 saat arasında sürebilir. Ameliyatta iç çamaşırı altında kalan bölgeye kesi açılır. Bu kesinin boyutu 8-10 santim arasında olur. Ardından göbek deliği transferi için göbek çevresine ek bir kesi açılır. Ameliyat tamamlandıktan sonra açılan kesiler gizli dikiş kullanılarak kapatılır. Bölgede oluşabilecek fazla sıvının atılması için bir ya da iki tane dren bölgeye yerleştirilir. Ameliyat anında hastaya sonda takılır. Sonda hastanın ayağa kalkmasıyla alınır. Ameliyatın ardından hasta henüz ameliyathanedeyken kişiye özel korse takılır.

Karın germe ameliyatı öncesi dikkat edilmesi gerekenler

Karın germe ameliyatına karar verildikten sonra, ameliyatı gerçekleştirecek doktor hastaya gerekli bilgileri verir. Eğer sigara kullanılıyorsa hasta ameliyattan en az 15 gün önce sigarayı bırakmalıdır. Güneşe fazla maruz kalmaktan kaçınılmalıdır. Eğer aspirin tarzı ilaçlar kullanılıyorsa bırakılmalıdır. Ameliyattan belli bir süre önce ağır diyet uygulayan kişiler diyeti bırakmalıdır. Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklar söz konusu olduğunda ameliyatın ertelenmesi gerekebilir. Ameliyatın nasıl uygulanacağını belirlemek için ameliyat öncesinde çizim yapılır. Beraberinde ameliyat öncesi ve sonrasını karşılaştırmak için hastanın fotoğrafları alınır.

Karın germe ameliyatı sonrası

Karın germe ameliyatı sonrasında birkaç gün karında şişlik hissedilebilir. Beraberinde ağrı hissi yaşanabilir. Ağrı hissi kullanılacak ağrı kesici ilaçlarla kontrol altına alınabilir. Ameliyatta bölgeye yerleştirilen drenler ameliyattan 3-5 gün sonra alınır. Ameliyat sonrası özel bir durum gelişmemişse ertesi gün taburcu olunur. Hasta başlangıç aşamasında dik pozisyonda durmak için güçlük yaşar. Fakat erken dönemde yürümesi gerekir. Dikişlerin alınması, pansuman, banyo ve korse kullanımı gibi durumlar hastanın durumuna bağlı olarak doktorun uygun gördüğü zamanlarda yapılır. Aktivitelere dönüş yapmak için birkaç hafta beklenmesi gerekir. Egzersiz yapmak iyileşme sürecini hızlandıracağından ameliyat sonrası tavsiye edilir. Fakat uygulanacak egzersizlerin karın kaslarını zorlamaması gerekir. Ameliyat izleri yaklaşık olarak 3-6 ay arasında kızarık bir görünümde olur. Zamanla bu kızarıklık soluklaşarak daha az belli olur.

Karın germe ameliyatı riskleri nelerdir?

Cerrahi girişim her ne nedenden dolayı yapılırsa yapılsın her cerrahi girişimin az ya da çok riski vardır. Karın germe ameliyatları uzun yıllardır başarıyla yapılmaktadır. Ancak önemli olan tercihe dilen merkez ve cerrahtır. Estetik cerrahın deneyimli olması gerekir. Ameliyatta anesteziye bağlı olarak ya da ameliyata özel bazı riskler oluşabilir.

Karın germe ameliyatı sonrasında yara yeri enfeksiyonu, ameliyat yerinde sıvı ya da kan toplanması, yaranın kötü iyileşmesi, kan pıhtısı atma gibi riskler gelişebilir. Yara yerinde meydana gelen enfeksiyon için antibiyotik tedavisi ve drenaj kullanılır. Eğer bölgede kan ya da sıvı toplanması olursa tekrar bir müdahaleye ihtiyaç duyulabilir. Kan pıhtısı atma söz konusu olursa bazı ilaçlar ve varis çoraplarıyla bu durumda kontrol altına alınabilir. Yaranın kötü iyileşmesi bölgede derin izlerin kalmasına yol açabilir. Bu izleri hafifletmek amacıyla ikinci defa bir girişime gerek duyulabilir.
" } ] }